En härlig väg ut ur ensamhet

Den sociala och ofrivilliga ensamheten bland äldre är en stor utmaning för oss på MKB. Så vad kan vi som bostadsbolag göra för att få de äldre att komma samman?

Självklart satsar vi mycket för att våra äldre hyresgäster ska trivas i sina lägenheter och känna sig trygga där. Oavsett om de bor i seniorhus eller i vanliga fastigheter. Men det är också viktigt att kunna träffa andra, prata och känna tillhörighet.

Därför erbjuder MKB numera programmet MKB efter jobbet för alla seniorer i vårt bestånd. Sammanlagt handlar det om cirka 8 000 personer. Idén är att locka så många som möjligt att delta i olika evenemang och händelser. Det kan handla om musikunderhållning, museibesök, föreläsningar och bussresor, men också om att binda kransar och blomsterbuketter. Vi besöker SMHI, Sjöfartsverket och Spårvagnsmuseet. Vi tar promenader i parker där vi får lära oss om alla träd. Vi går på opera tillsammans och får en guidad rundtur bakom kulisserna.

På det här sättet har MKB efter jobbet fått många att träffas och lära känna varandra, även om de inte bor i samma hus. En del av dem har dessutom blivit inspirerade att fortsätta kontakterna även utanför det officiella programmet. Kort sagt har vi fått en fantastisk respons från många av deltagarna.

Genom MKB efter jobbet har vi kommit en bit på vägen med att försöka arbeta bort den ofrivilliga ensamheten, men vi har fortfarande en bit kvar.

Foto: MKB bildarkiv