En plats att växa på

I Holma finns sedan 2013 ett växthus som blivit en naturlig mötesplats för de boende i området. Växthuset lockar studiebesök från hela landet, men framförallt har det blivit en samlingsplats för områdets självförvaltare som använder det för odling och plantering. Med sina gröna fingrar tar de hand om såväl egna som gårdarnas växter. På växthotellet kan boende lämna in sina växter för passning vid resor, eller för vinterförvaring.

Förutom självförvaltningen driver MKB här en mötesplats varje torsdag. Då är alla boende i MKBs och Riksbyggens fastigheter i området välkomna för att odla, sticka, sy eller bara umgås. Dessutom har vi ett samarbete med förskolorna i Holma, som varje vecka kommer till växthuset för att lära sig om odling av vår personal.

Växthuset har blivit en mycket populär mötesplats och ryktet har spritt sig ut i landet. Det kommer många studiebesök från kommuner och företag som är nyfikna på hur vårt växthus drivs. Vi är glada att kunna inspirera andra till gemensam odling, självförvaltning och ett annorlunda sätt att umgås.

Växthuset är öppet för alla MKBs boende i området och öppnas med hjälp av en tagg som kan hämtas på vårt områdeskontor i Holma. Växthuset går också att boka som festlokal för födelsedagar, dop, babyshowers och andra sociala tillställningar. Eftersom det är så populärt kan hanteringen och bokningarna ibland innebära en logistisk utmaning som kräver en hel del planering.

Manal Chaaban, självförvaltare. Fotograf: Dana Saad