En trädgård för alla sinnen

Hör vattnet porla i dammen och njut av persikoträdens rosa blommor som är på väg att slå ut. Dra handen över timjanplantornas blad och känn på lammöronens mjuka blad.

Den nyanlagda trädgården på gården mellan Lorensborgsskolan och MKB:s kontor blir en njutning för alla sinnen – bokstavligt talat. Leveransen med träd, buskar, blommor och örter har just kommit och nu ska allt i jorden – i trädgården som får namnet Lorens sjätte sinne. 

Trädgård för alla sinnen
Tanken med trädgården är att den inte bara ska vara en fröjd för ögat. Här ska dofter blandas, olika material ge olika känslor, och bär och kryddor ge smakupplevelser. 
Men hur gör man en trädgård för alla sinnen? Går det att känna på en trädgård och hur ska den göras tillgänglig för alla? Det går. Det har eleverna på Lorensborgsskolan och boende på Lorensborgsgatan 3 visat. 
Selvinazé Selmani, 10 år, och Farishta Zulmay, 11 år, är två av eleverna som har varit med och planerat trädgården och som i dag får se sina skisser bli verklighet. 
– Titta! Där är trädet med de rosa blommorna som jag tycker så mycket om, utbrister Farishta Zulmay. 

Porlande vatten
Mitt i trädgården finns en damm där vattnet porlar stilla. En liten träbrygga låter besökarna komma nära och runt kanten ligger mjuka stenar.
– Jag tycker mycket om vattnet, här kan man sitta och njuta i solen, säger Selvinazé Selmani som hoppas att många av de äldre i huset kommer att använda trädgården. 
Tanken med trädgården är att den ska kunna upplevas av alla och tillgängligheten har haft hög prioritet. Det går att ta sig fram med rullstol på jämn stenläggning och i upphöjda odlingsbäddar kommer de doftande kryddorna nära.  

Grillkvällar och avkoppling
– Vi ville skapa ett rum för umgänge och avkoppling för alla, säger Daniel Möller, projektledare på MKB Fastighets AB. 
– Det är härligt att se trädgården bli verklighet och jag vet att det redan har ordnats grillkväll här. Det är precis så vi vill att den ska användas – en trädgård som skapar trivsel, trygghet och en känsla av stolthet för området, säger han.

Text: Camilla Westemar
Foto: Urszula Striner
Den här artikeln har varit publicerad i tidningen Vårt Malmö som ges ut av Malmö stad