Ett vardagsrum, utomhus – för alla

Nydalaborna saknade sociala umgängesplatser utomhus och frågade MKB om vi inte kunde skapa en innergård där yngre och äldre kunde hänga tillsammans.

Vi lyssnade in de boendes önskemål kring utemiljö och byggde sedan i samråd med Boverket om en innergård på Lektorsgatan till något som vi kallar Kontinentalgården. I dag fungerar den som en oas för Nydalaborna. Här finns ett växthus som är utrustat med både el och vatten, perfekt för odling, kaffe och vattenlek. Man kan njuta av skuggan under ett parasoll i härliga utemöbler medan barnen leker. Här finns ett permanent pingisbord, två schackbord och en gunga med strålkastare, så att barnen kan leka även på kvällarna. Frukterna på alla buskar och träd är ätbara. Nu installeras därtill Särimner, ett konstverk speciellt riktat till barn.

Kontinentalgården är en naturlig samlingsplats som främjar sociala möten, trygghet och trivsel i området. Den är öppen hela vår- och sommarhalvåret och fri att använda för alla i området. Här kan man ha barnkalas och grillkvällar eller bara njuta av en kopp kaffe i skuggan en vanlig eftermiddag.

Viktigt att tänka på när man skapar gemensamma platser är känslan av ägarskap och vem som ska ansvara för det praktiska med öppning, låsning, städning och liknande. I detta fallet har föreningen Helamalmö använt växthuset som utgångspunkt för sin verksamhet under sommaren och då tagit detta ansvar, samtidigt som de kunnat hålla öppet för allmänheten.

Fotograf: Gugge Zelander