Först i Sverige med storskalig lådcykelpool för boende

De senaste åren har det blivit blir fler och fler lådcyklar på Malmös gator och cykelbanor. Men lådcyklar är dyra i inköp och tar mycket plats i cykelgarage och cykelställ. Dessutom är det många som bara behöver en lådcykel då och då, till exempel för att storhandla eller åka på utflykt. Att låta de boende dela på lådcyklar är därför en naturlig del i MKBs arbete för hållbar mobilitet.  

Under två år har MKB byggt upp ett antal lådcykelpooler i sina bostadsområden. Cyklarna har digitala lås och man bokar och betalar dem genom en app som MKB varit med om att utveckla. 

I dag har över 6 000 av våra kunder tillgång till lådcykelpool och användarna uppskattar möjligheten att billigt och enkelt kunna använda en lådcykel utan att själva behöva äga den. Det är också lätt att rapportera behov av service och skador via appen. MKBs upphandlade cykelserviceaktör får då en signal och åtgärdar fel inom 48 timmar.

Att sätta upp lådcykelpooler kräver samarbete mellan flera olika aktörer – apputvecklare, cykelreparatörer och MKBs personal. Efter en längre tids tester har vi hittat ett format som upplevs som smidigt för både användarna och vår egen personal.

Fotograf: Gugge Zelander