Goda grannar
Det andas bokstavligen nybyggarstämning på Rapsbaggegatan i Bunkeflostrand, där MKB:s 52 nybyggda lägenheter som bäst håller på att fyllas.
Den lugna gatan kantas av radhus och flerfamiljshus i en ännu växande del av Malmö. Färgen har precis hunnit torka i de två husen med rymliga loftgångar längs fasaden. Barnfamiljer, par och ensamstående gör sitt bästa för att sätta just sin personliga prägel på en sprillans ny lägenhet. Sannolikt har många nyblivna grannar än så länge bara träffats bakom flyttlådor eller med en borrmaskin i handen.
Den relativa anonymiteten är något som grannarna än så länge delar. Men det ska det bli ändring på.
Solen har nästan precis krupit över horisonten när husvärdarna Sven Hallberg och Marcus Castro dukar upp kaffe, juice och frallor på ett bord utanför Rapsbaggegatan 1. Sarah Rayes, bosocial konceptutvecklare på MKB fastighets AB, är också på plats för att möta hyresgästerna i deras nya boende.
Det är frukostevent för nybyggarna på Rapsbaggegatan och snart kommer Alma Kamesuicanin för att skjutsa två av barnen till skolan inne i Malmö. På vägen stannar hon till för att byta några ord med Sarah Rayes, Sven Hallberg och Marcus Castro och få en extra frukost.
– Det är så kul och spännande att få flytta in i något helt nytt och att det är samma sak för oss alla i huset, säger Alma Kamesuicanin som flyttade med familjen från Augustenborg för bara två veckor sedan.
Kompisar i området
Saleha Kamran bor i grannhuset men tar svängen bort till frukosteventet för en kort pratstund och en snabbfika.
– Det är så underbart här, hela upplevelsen att flytta till något nytt. Här ser jag en vacker soluppgång i ena fönstret och Öresundsbron i det andra.
– Allt känns så nytt fortfarande men jag hoppas att vi träffar nya vänner och att barnen får nya kompisar i området. Hittills har all tid gått åt till att bära lådor, säger Saleha Kamran med ett skratt.
Förvalta socialt kapital
Efter en stund kommer resten av Alma Kamesuicanins familj, när maken Ismail Hodzic ska åka med yngste sonen Bilal till förskolan. Runt frukostbordet på gården träffar han grannen ett par våningar upp för första gången, Mikael Truedsson, som även han har flyttat med familjen till Rapsbaggegatan.
Det är precis de här mötena grannar emellan som MKB vill uppmuntra. Ett nytt område, helt utan oskrivna regler och gamla strukturer som ingen nyinflyttad känner till. Det är nu det gäller att bygga och förvalta det sociala kapitalet – för framtidens boende med kvalitet. Och här kommer Sarah Rayes in i bilden.
– Mitt uppdrag som bosocial konceptutvecklare är riktat till just vår nyproduktion. Vi vill jobba förebyggande genom att underlätta sociala insatser, säger hon.
– Det gör vi genom ett frukostevent som det här, där en del grannar kanske träffas för allra första gången. Det kan även vara barnaktiviteter på gården, grillkvällar, dialogmöten och mycket annat.
Uppmuntrar till umgängesaktiviteter
MKB har också introducerat något bostadsbolaget kallar ”Grannpotten” där man som nyinflyttad i nyproduktion kan få stöttning för att genomföra egna sociala aktiviteter med sina grannar.
Så fortsätter nybyggarlivet på Rapsbaggegatan efter att frukosten packats ihop igen. Under en dryg timme har några grannar utbytt ett första hej, Sven Hallberg har tagit emot tips på ytterligare papperskorgar nära husen och Marcus Castro har bidragit med nödvändig IT-support som ska få igång tv-apparaten.
Text: Camilla Westemar
Foto: Urszula Striner
Den här artikeln har varit publicerad i tidningen Vårt Malmö som ges ut av Malmö stad.
Bildtexter:
5055, 5071, 5160
Att investera i sociala insatser i nyproduktionen är en investering i trivsel och trygghet för framtiden, konstaterar Sarah Rayes, bosocial konceptutvecklare på MKB.
5593
Nyinflyttade Abil och hans familj trivs mycket bra med närheten till naturen i Bunkeflostrand.
5211, 5307
Mikael Truedsson och hans familj flyttade till större lägenhet och kom närmare barnens skola när de kom till Rapsbaggegatan. Än så länge har han inte lärt känna så många i huset, det har mest blivit ett kort ”hej” under intensiva flyttdagar.
5417, 5425
Ismail Hodzic flyttade till Rapsbaggegatan från Augustenborg med hustrun Alma Kamesuicanin, minstingen Bilal och hans två storasyskon.