Knattereportrarna som skriver historia

En viss spänning råder i luften. Vi kliver in på en redaktion och välkomnas på tröskeln av en leende reporter med block och penna i handen: ”Hej och välkomna, jag heter Ikran!”

Redaktionen är av det mindre slaget. Eller yngre för att vara exakt. I Mediateket på Rosengårdsskolan träffas åtta juniorreportrar i årskurs fem varje tisdag efter skolan, tack vare en satsning från Stiftelsen Momentum Malmö som drivs av MKB tillsammans med Trianon. 
Yrkesverksamma journalister från MiniBladet delar med sig av sina yrkeskunskaper och det flödar av berättelser som snart ska läsas av MKB:s och Trianons hyresgäster i området. 

Med och påverkar
”Rosenbladet” är det fyndiga namnet på barnens eget nyhetsblad. Haima Ehtisham sitter redo med block och penna och med presskortet i ett band runt halsen.
– Jag är så glad att jag får jobba här och lära mig saker, det är en härlig känsla att få vara med och påverka det man skriver, säger Haima. 
– Jag har gjort intervjuer om regnskogen och om att man inte ska slänga skräp i naturen. Jag kan nästan inte beskriva hur det kändes när jag såg min artikel i MiniBladet – med mitt namn under. Jättestolt och glad! 
Barnens texter publiceras på MiniBladets hemsida och är nu alltså ett eget nyhetsblad – för och om Rosengårdsborna. I det allra första numret kunde hyresgästerna i området bland annat läsa om Barnens skulpturpark i Herrgården. 

Demokrati i sin grundform
För Stiftelsen Momentum Malmö är stödet till Rosenbladet en del i en större satsning på aktiviteter efter skoltid. Det är en självklar utveckling av ett redan aktivt socialt arbete. 
– Engagemang som det här ger vinster på alla områden, konstaterar Maria Tengroth,
verksamhetsansvarig för Stiftelsen Momentum Malmö. 
– Barnen får synas, berätta om sin verklighet och vad de brinner för. Det är demokrati i sin grundform. Samtidigt är vi övertygade om att stoltheten över området ökar och tryggheten blir större.

Text: Camilla Westemar
Foto: Urszula Striner

Den här artikeln har tidigare varit publicerad i tidningen Vårt Malmö som ges ut av Malmö stad.

Fakta Minibladet
Med stöd av Stiftelsen Momentum Malmö, som har bildats av bostadsbolagen MKB och Trianon, har MiniBladet startat juniorreporterskola på Rosengårdsskolan och på Nydalaskolan.
MiniBladet producerar nyheter för barn i samarbete med tio dagstidningar i Sverige, bland annat Sydsvenskan. 
Minireportrarnas texter och bilder publiceras på MiniBladets sajt, och ett urval i Sydsvenskan. MiniBladets sajter är gratis så att alla barn kan ta del av nyheterna.
www.minibladet.se