Sommarjobbet ett steg in i framtiden

För tredje sommaren i rad ska snart 18-årige Basel Barazi dra på sig MKB-jackan. Han är en av
många ungdomar som har fått sommarjobb hos bostadsbolaget. ”I år ska jag vara handledare och
hoppas kunna ge alla nya sommarjobbare samma lärorika tid som jag har fått”, säger Basel Barazi.

Det var sommaren efter nian som Basel fick sitt första jobb och många nya erfarenheter på köpet. Efter sommarlovet väntade det första av tre tuffa år på naturprogrammet och en delvis ny tillvaro. Sommarjobbet hos MKB gav en bra grund att stå på.
– Jag minns att jag var förväntansfull och nervös samtidigt. Jobbet gjorde mig redo för allt nytt som väntade, på många olika sätt. Det var så mycket mer än att rensa ogräs och städa: Jag fick
arbetskamrater och lärde känna nya vuxna som gav mig helt nya perspektiv.

Chans att ge tillbaka
Under veckorna hos MKB fick Basel Barazi också se andra delar av MKB:s verksamhet. Som att följa med på besiktningar och lägenhetsvisningar. Förtroendet och känslan av att göra ett uppskattat jobb har följt med.
– Gör man ett bra jobb får man så mycket tillbaka, säger han.
För Basel Barazi är årets sommarjobb extra viktigt. Han har fått ett större ansvar och en möjlighet att ge tillbaka.
– Jag hoppas så klart kunna vara samma förebild för andra, precis som mina handledare varit för mig, och samtidigt visa hur roligt det är att jobba. Jag har utvecklats så mycket de här två somrarna. MKB har sett det och gett mig en chans att utvecklas ännu mer. Jag älskar det!

Viktiga ambassadörer
Den här sommaren hoppas MKB kunna erbjuda upp till 350 ungdomar mellan 15 och 19 år sommarjobb. En del kommer genom Malmö stad och ”Ung i sommar”, andra genom läxhjälpen och skolor som MKB samverkar med.
– Ungdomarna som sommarjobbar hos oss blir ambassadörer i våra bostadsområden och får sitt kanske första jobb, det vinner vi alla på. Så självklart ska vi som fastighetsägare investera i våra ungdomar, säger Nurgül Iljas Eminovska, ansvarig för MKB:s sociala projekt.

Fakta
• Upp till 350 ungdomar kan få sommarjobb via MKB i år, lite beroende på hur pandemin utvecklar sig.
• 160 av dem kommer från läxhjälpen som MKB driver tillsammans med Drivkraft Malmö samt skolor som MKB samverkar med. Elever som har deltagit i läxhjälpen och höjt minst ett av sina betyg, samt har närvarat i undervisningen, erbjuds två veckors sommarjobb.
• Cirka 50 ungdomar får fyra veckors arbete genom Malmö stads sommarjobbssatsning ”Ung i sommar”.
• 14 sommarjobbare får möjligheten att utvecklas i rollen som handledare för varsin grupp sommarjobbande unga.
• Ungdomarna delas in i mindre arbetsgrupper ute i MKB:s bostadsområden. Där kommer de bland annat att städa, måla, rensa ogräs – för allas trivsel.
• Socialt hållbarhetsarbete: Läxhjälpen och sommarjobb är en del av MKB:s satsning på social hållbarhet inom skola, sysselsättning och trygghet. Ett arbete som bostadsbolaget nu växlar upp rejält.

Artikel publicerades i Vårt Malmö nr 5, 2021

Tex: Camilla Westemar
Foto: Urszula Striner