Jobbet som växte

Lärarstudenten Kërçovare Veliu hade egentligen andra planer när möjligheten att få inspirera och handleda ungdomar dök upp. Nu har hon avslutat sin fjärde säsong som handledare för MKB:s sommarjobbare och har både fått och gett erfarenheter för framtiden.

Kërçovare Veliu har verkligen valt rätt spår. Om ett år är hon färdig gymnasielärare och har då med sig fem år av erfarenheter tillsammans med de sommarjobbande ungdomarna.
– Det är ett fantastiskt jobb som har gett mig så mycket, säger Kërçovare.
– Att för första gången få möta en grupp unga, få dem att bli en grupp på riktigt, lära känna varandra och att tillsammans ta ansvar för arbetsuppgifterna, det är härligt att se när det fungerar. Även när det är arbetsuppgifter som de kanske inte tycker är så kul från början.

Lärdomar för framtiden
Det första handledarjobbet hos MKB, för fyra somrar sedan, har växt till något mycket mer.
Sedan 2018 jobbar Kërçovare som koordinator som tillsammans med ett härligt gäng kollegor ansvarar för att planera den rekordstora sommarjobbsverksamheten inom MKB. Hon fungerar som länk mellan fastighetsbolaget, handledare och alla sommarjobbande ungdomar.
– Jag hoppas att vi har kunnat ge dem en bra, första arbetslivserfarenhet och en förmåga att ta för sig när vi ger dem förutsättningarna. Att de vågar vara sociala och öppna i nya sammanhang. Samtidigt har jag fått massor av nyttiga erfarenheter att ta med mig ut som gymnasielärare om ett år, säger hon.

Sommarjobb blev timanställning
Parallellt med studierna är Kërçovare också timanställd i MKBs kundtjänst och ett ansikte utåt för service, frågor och felanmälan.
– Jag har lärt mig så mycket de här åren. Att möta olika människor, lösa problem och vara beredd på det oväntade. Och jag som faktiskt hade glömt att det hela började med att jag själv sökte sommarjobb här en gång, säger hon och skrattar.

Text: Camilla Westemar
Foto: Urszula Striner