Trygghet
Trygghet
MKB arbetar på många olika sätt med att öka tryggheten i våra bostadsområden. Det görs genom allt ifrån bättre belysning och nattvandring till långsiktiga samarbeten med olika organisationer.
En viktig del i trygghetsarbetet är att uppmuntra till grannsamverkan eftersom goda grannar bidrar till trygghet och trivsel. Därför satsar vi på lokala samarbeten tillsammans med dem som bor hos oss, till exempel stadsodling, konst- och kulturverksamhet eller idrott.
Vi delar in vårt arbete i tre steg: förebyggande arbete, pågående störning och akut allvarlig händelse.
-
Att investera i sociala insatser i nyproduktionen är en investering i trivsel och trygghet för framtiden, konstaterar Sarah Rayes, bosocial konceptutvecklare på MKB.
-
Nawa Hamasors jobb är att skapa trygghet, trivsel och engagemang bland MKBs kunder i Holma och Kroksbäck.
-
Klockan har precis passerat tio på förmiddagen. Från alla håll strömmar det till barn och ungdomar som alla rör sig mot samma dörr. Bakom en diskret entré i ett av höghusen i Örtagård ligger Fritidsklubben Linnea som sedan 1997 drivs av MKB och är öppen för barn mellan 6 och 16 år.
-
Ramiza Karamehmedovic och de övriga medlemmarna i kvinnoföreningen Sedef engagerar sig flitigt i sina klassiska Malmökvarter. De har bland annat varit med och utformat författaren Mary Anderssons temalekplats i Sorgenfri.
-
Kunder som hjälper till med självförvaltning bidrar till ökad service, trygghet och gemenskap i våra bostadsområden. Hasse är en av dem.
-
För att uppmuntra till fysisk aktivitet och samtidigt öka känslan av normalitet, har vi bland annat tagit initiativ till balkonggympa i samarbete med Friskis & Svettis.
-
På Sorgenfri finns en stor grupp äldre som har bott länge i området samt nyinflyttade yngre. Samtidigt har området plågats av socioekonomisk utsatthet och kriminalitet.
-
MKB har över 1 100 lokaler i sitt bestånd. En gång i tiden blomstrade Malmös mindre områdestorg och handelsgator, men i dag har de svårt att konkurrera med större köpcentrum och nya rörelsemönster i staden.
-
Vi arbetar alltid för att våra bostadsområden ska vara trygga och att de boende ska kunna känna sig stolta över sin gård och sitt hem.
-
I takt med att MKB bygger allt fler nya hus ser vi att det krävs lite extra kärlek för att få de nyinflyttade att verkligen trivas.
-
MKB satsar intensivt på att komma tillrätta med oriktiga hyresförhållanden. Särskilt gäller detta olovlig andrahandsuthyrning, som är ett växande problem hos både oss och andra bostadsbolag.
-
Som en del i arbetet med att utveckla identiteten för det tidigare grå och anonyma Kroksbäck, insåg vi att området var i behov av färgsättning.
-
MKB har en stark tradition av odling i självförvaltningar och odlargrupper runt om i staden och i spjutspetsprojektet Greenhouse erbjuds odlarbalkonger. MKB ville sprida erfarenheterna från detta projekt till fler av alla de tusentals balkonger som finns runt om i staden.
-
Det saknas naturliga mötesplatser för barn/unga och äldre i Augustenborg. Ett sätt att bearbeta detta var den generationskör ledd av musik- och körpedagoger från Malmö Live som MKB erbjöd.
-
På Seved fanns 2013 en tom lokal som bara väntade på att användas för något som kunde vara bra för området. Då uppfann områdespersonalen konceptet Konstnärshotellet.
-
Med Nydalas julkalender händer det något trevligt i området varje dag från den 1 till den 24 december. Julkalendern är uppskattad av människor i alla åldrar – hyresgäster, lokalkunder och samverkanspartners.
-
På Herrgården i Rosengård fanns tidigare en grön och lummig, men samtidigt outnyttjad, yta som folk bara passerade.
-
Sedan 1997 driver MKB Fritidsklubben Linnéa i Rosengård. Verksamheten startades för att ge arbetslösa föräldrar i området en möjlighet att ha sina barn på fritids och därmed få tid att söka arbete.
-
Sofielund ligger ett stenkast från stadens centrum och präglas av småskalighet, entreprenörskap och blandade boendeformer. Ändå har området lidit av utanförskap, kriminalitet och otrygghet.
-
De senaste åren har det blivit blir fler och fler lådcyklar på Malmös gator och cykelbanor. Men lådcyklar är dyra i inköp och tar mycket plats i cykelgarage och cykelställ.
-
Nydalaborna saknade sociala umgängesplatser utomhus och frågade MKB om vi inte kunde skapa en innergård där yngre och äldre kunde hänga tillsammans.
-
I Holma finns sedan 2013 ett växthus som blivit en naturlig mötesplats för de boende i området.
-
I början av 2020 lamslogs världen av coronaviruset. Malmö var inget undantag och från MKBs sida ville vi därför bringa hopp och glädje på ett sätt som var säkert för alla som tvingades hålla sig hemma mer än vanligt.
-
Den sociala och ofrivilliga ensamheten bland äldre är en stor utmaning för oss på MKB. Så vad kan vi som bostadsbolag göra för att få de äldre att komma samman?
-
En gång om året bjuder MKB kunderna i de flesta av våra områden på en områdesfest med roliga aktiviteter, underhållning och något gott att äta.
-
I källargångar och förråd, i containrar och miljöhus, har vår husvärd Janusz samlat in tavlor och skulpturer som annars skulle ha kastats bort och förstörts.
Fokus för vårt bostadssociala arbete
Vår grundtanke är enkel: ett hem och ett jobb är två grundläggande förutsättningar för trygghet. Som fastighetsbolag är det vår kärnverksamhet att tillhandahålla en god bostad, ett hem för var och en. För att bygga stad, en hållbar stad, måste vi ha stora perspektiv. Våra bostadssociala insatser fokuserar på skola, sysselsättning och trygghet.